Apr 14, 2020

Sunils berättelse: Från barnarbete till skola

 

Sunil Kumar är född i Khap, en mindre by vid gränsen till Nepal. På grund av att hans föräldrar inte kunde försörja honom och hans syskon rymde Sunil till Mumbai som liten.

Där hamnade han, vid sidan av hundratals andra fattiga barn, i en fabrik för att brodera tröjor. Han tvingades arbeta upp till 20 timmar om dagen i ett trångt rum som knappt hade belysning och den enda betalningen han fick var mat nog för dagen.

När Pratham genomförde en storskalig räddningsoperation under 2006 var Sunil ett av de barn som blev räddade. Han skrevs in på ett av våra program som ger utbildning och stöd till barn som räddats från barnarbete.

Barnen får boende och får börja på en närliggande skola tillsammans med andra barn som varit i liknande situationer. Här får de lära sig läsa och räkna. De exponeras också för musik och sport. Det var på skolan som Sunil lärde sig spela Kabaddi, en sport där spelarna måste ta sig in på motspelarnas planhalva, röra vid en motståndare och därefter ta sig tillbaka till sin egen planhalva – samtidigt som man håller andan!

Idag är Sunil en självsäker och kapabel ung man. Han var en av de 35 procent av eleverna som klarade provet när han gick ut grundskolan. Han har också vunnit många medaljer där han representerar Bihar i Kabaddi.