Apr 14, 2020

Samitas berättelse: Att hitta sitt tekniska kall

 

Samita Patil är både nervös och ivrig. Hon är på väg till en jobbintervju med en grupp andra tjejer. Alla hoppas dom på att bli anställda som elektriker.

För tre månader sedan bodde Samita tillsammans med sin moster, morbror och sin bror i området Shahabaz i den indiska staten Kerala. Hon hade gått klart klass 12 med hade ingen tydlig riktning i livet och var rädd att ett äktenskap skulle innebära slutet av hennes drömmar om vidareutbildning. När en granne berättade för henne om Prathams yrkesskola så tog hon chansen.

Hon deltog i en tre månaders elektricitetskurs vid PACE (Pratham Arora Center for Education), som gav henne praktisk inlärning i en industri som ständigt växer. 18-åriga Samita har nu en riktning i livet där hon kan få arbeta med henne intresse för teknik. Hon har alltid älskat att jobba med händerna – med prylar och olika applikationer. Med praktik bakom sig har hon nu en chans att göra en karriär inom området.

Samita vill nu visa vad hon går för. Speciellt eftersom det är en mansdominerad industri. Hon förstår sig på de inre funktionerna i en glödlampa och hon kan reparera soldrivna gatlampor. Hon är redo att livnära sig på det här, även om det skulle betyda att hon behöver flytta från sin familj. Prathams nätverk hjälper Samita med övergången till arbete, oavsett om det gäller att få stöd i att hitta ett eget boende eller om hon behöver hjälp att kommunicera med sin chef. Hon lyssnar intensivt på de sista tipsen från en PACE-instruktör och kliver sedan ut genom dörren, ivrig inför för sin intervju.