Apr 14, 2020

Rakhis berättelse: Dedikerad till sina elevers drömmar

 

Rakhi är lärare vid Prathams ”Second Chance” program vid en skola i Mumbai. Hon ägnar sina dagar åt att hjälpa kvinnor som hoppat av skolan runt åldrarna 14 – 35 och hjälper dem genomföra sina gymnasiala studier. Rakhi ser en tydlig trend bland kvinnorna hon hjälper: omständigheterna i hemmet tvingar dem hoppa av skolan.

I Indien anses inte utbildning vara en prioritet för kvinnor. Nästan 80% av kvinnorna hoppar av skolan innan årskurs 10. Att inte ha ett diplom reducerar möjligheten att försörja sig själva drastiskt vilket håller kvar kvinnor i fattigdom och i en beroendeställning i hemmet. Rakhi jobbar för att förändra den cirkeln. Under det 15 månader långa programmet ser Rakhi sina elever växa, få självförtroende och självständighet.

En av hennes nuvarande elever, en 18-åriga Rukma, var tvungen att hoppa av skolan i sjunde klass. Rukma är viljestark och rastlös. Hon vill fortsätta sina studier och bli sjuksköterska. Med hjälp av Prathams program och schemaläggning så har Rukma lyckats komma ikapp med sina studier samtidigt som hon jobbar med sina sysslor i hushållet. Genom Rakhis stöd förbereder hon sig inför sina gymnasieprov.

Men hon får motstånd hemifrån. Rukmas föräldrar föredrar att hon är hemma och lagar mat, städar och hjälper till med familjens skomakeri. Efter flera år av att ha jobbat med Pratham så är Rakhi alltför bekant med situationen. Men hon är också medveten om att ingenting är omöjligt. Osäker på hur hon ska göra i dagsläget så är hon beslutsam och övertygad om att hon kommer kunna övertala Rukmas föräldrar att låta sin dotter jaga efter sina sjuksköterskedrömmar.