Mar 10, 2020

Rundabordssamtal i samband med Nobelpriset 2019: ”Implementering av Nobelprisad forskning i praktiken”

 

I December 2019 bjöd Carl Bennet AB och Pratham Sweden in Esther Duflo, Pristagare av Sveriges Riksbanks Pris i Ekonomisk Vetenskap till minne av Alfred Nobel 2019, Rukmini Banerji, VD på Pratham Education Foundation och hållbarhetschefer från Pratham Swedens partnerföretag till ett rundabordssamtal för att diskutera vårt projekt ”Swedish Industry for Quality Education in India” som ett exempel på hur den Nobelprisade forskningen implementeras i praktiken.

Esther Duflo är den andra kvinnan och den yngsta någonsin att vinna ekonomipriset, som hon tar emot tillsammans med Abhijit Banerjee och Michael Kremer. Duflo är professor på avdelningen för utvecklingsekonomi på Massachusetts Institute of Technology och medgrundare av Abdul Latif Jameel Poverty Action Lab (J-PAL). Hennes studier citeras ofta av andra forskare och enligt rankningar är hon världens 3:e mest citerade forskaren inom ekonomi.

Pratham är en av få organisationer som Duflo och Banerjee har samarbetat med för att bedriva sina studier inom utbildning. Under nästan två decennier har de utvärderat och förfinat Prathams utbildningsmetod ”Teaching at the Right Level”, som implementeras i Prathams program. Dessutom är ”Swedish Industry for Quality Education in India” det första svenska sociala projektet som utvärderas med forskning som baseras på den Nobelprisade metoden.

Under rundabordssamtalet diskuterades hur Nobelpristagarnas samarbete med Pratham startade. Vi diskuterade även hur hållbarhetssamarbeten mellan privat sektor, akademi och civilsamhällesorganisationer kan gynnas av den Nobelprisade metoden.