Nobelprisvinnare hyllar Prathams metod

Till höger syns Esther Duflo, Nobelpristagare i Ekonomi 2019, tillsammans med Abhijit Banerjee och Michael Kremer.

Årets vinnare av Nobelpriset i ekonomi är forskarna Abhijit Banerjee, Esther Duflo och Michael Kremer. De belönas för nya metoder som visar vad som fungerar för att minska fattigdom och de lyfter fram Pratham för vårt framgångsrika arbete.

Sedan två decennier har Pratham arbetat med Nobelpristagarna för att utvärdera Prathams arbete. Enligt forskarna måste insatser gå ner på individnivå för att verkligen möta människors behov. Det räcker inte med att bara öka resurser till skolor i fattiga länder. Däremot höjs skolresultaten om stöd ges till nivåanpassad undervisning till barn som har halkat efter i skolan.

Det är precis en sådan metod som Pratham har utvecklat. Metoden ’Teaching at the right level’ ser forskarna som ett positivt exempel. Den går ut på att anpassa undervisningen till varje elevs kunskapsnivå istället för ålder. På det sättet kan elever få den hjälp de behöver för att tillgodogöra sig kunskaper. Nobelpristagarna har gjort totalt sex utvärderingar av metoden och menar att det är den mest kostnadseffektiva och kunskapshöjande utbildningsmetod för grundskola som någonsin har uppmätts i utvärderingar.  

Pratham Sweden använder sig av Nobelpristagarnas forskningsmetoder för att mäta effekten av våra utbildningsprogram. Det görs av forskaren Martina Björkman Nyqvist som är Docent i Utvecklingsekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm. Resultaten från studierna går inte bara att följa för forskaren utan är enkelt mätbara även för andra.

Läs mer i DEN HÄR ARTIKELN som publicerades i Dagens Industri den 14:e Oktober 2019.

Dela:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.