Lärarinnan Rakhis berättelse: kampen för sina elevers framtid

Rakhi arbetar som lärarinna vid ett av Prathams Second Chance-center i Mumbai. Hon tillbringar sina dagar med unga flickor och kvinnor i åldern 14-35 för att hjälpa dem förbereda sig inför sina slutprov i högstadiet. Rakhi ser många unga flickor och kvinnor komma och gå, och deras historia är ofta densamma: levnadsförhållandena tvingade dem att lämna skolan tidigt.

I Indien, där utbildning inte anses vara en prioritet för kvinnor, hoppar nästan 80% av landets unga kvinnor av skolan innan de når årskurs 10. Avsaknaden av ett examensbevis minskar drastiskt flickornas chans för ekonomisk självständighet och håller dem fast i en ond cykel av fattigdom och beroendeförhållanden. Rakhi kämpar för att förändra det.  

En av Rakhis nuvarande elever, en 18-årig flicka vid namn Rukma, tvingades lämna skolan redan i sjunde klass. Rukma är en starkviljad ung kvinna;  hon vill fortsätta sin utbildning och bli sjuksköterska en dag. Närheten och schemat vid Prathams utbildningscenter har gjort det möjligt för henne att komma ikapp med sina studier och samtidigt sköta hemmet. Med lärarinnans Rakhis stöd förbereder hon sig nu för sina slutprov.

Över 15 månader har Rakhi sett sin elev växa, bli mer självständig och självsäker. Men det finns motstånd hemifrån. Rukmas föräldrar vill inte att deras dotter ska fortsätta sina studier. De föredrar att ha henne hemma; laga mat, städa och hjälpa till i familjens skomakarverksamhet.

18-åriga Rukma är i en allt för vanlig situation, men hennes lärarinna har genom tide n hos Pratham insett att allt är möjligt. Lärarinnan vet ännu inte riktigt hur, men hon är fast inställd vid att övertyga sin elevs föräldrar om att låta deras dotter förverkliga drömmarna om en karriär som sjuksköterska.

Vi ser fram emot att följa både Rukmas och Rakhis resa!

Dela:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.