Pratham Sweden ingår partnerskap med svensk industri

Pressrelease

Stockholm, 25 april 2017

Den 7:e april undertecknades ett avtal mellan Pratham Sweden och Carl Bennet AB, ett unikt CSR-projekt där en grupp svenska storbolag har samlats i det gemensamma målet att generera en storskalig och mätbar skillnad på utbildningsområdet för barn i Indien.

Initiativet leds av Carl Bennet och Marcus Wallenberg, följt av en diskussion med indiska industrimannen Baba Kalyani om vikten av att utveckla effektiva partnerskap inom utbildning. Baba Kalyani har varit mentor till organisationen sedan Pratham Sweden grundades år 2010.

“Jag har stor verksamhet i Indien genom Getinge och Elanders och ser positivt på landet men har också sett en del av de utmaningar som finns. Jag är övertygad om att utbildning är den bästa vägen ur fattigdomen och detta känns som ett sällsynt bra projekt”, berättade initiativtagaren Carl Bennet för Dagens Industri den 21:a januari i samband med att ett MoU signerats i Indien.

CSR-projektet implementeras av Pratham Indien, och kommer att faciliteras av Pratham Sweden, som ska monitorera och rapportera om projektet till företagen. Över tre år har projektet, som omfattar 15 miljoner svenska kronor, målet att synligt förbättra kunskapsnivåerna hos 30 000 barn i den nordöstra delstaten Assam, och även engagera omgivande byar till att bättre förstå värdet av utbildning. Långsiktigt ämnar projektet inspirera en hållbar implementering av Prathams bevisade metoder för förbättrat lärande i delstaten.

Assam valdes ut på grund av det stora behovet av interventioner på utbildningsområdet i delstaten.  Få företag har verksamhet i området, och sociala investeringar har varit historiskt låga vilket gjort att Assam halkat efter i kunskapsutveckling.

”Det känns helt fantastiskt. Tack vare de här bolagens insats kan vi nå ut till 30 000 fler barn som nu får mycket bättre chans att slutföra sin utbildning”, berättade Pratham Swedens grundare och ordförande Ingrid Eelde Koivisto för Dagens Industri.

Projektförberedelser och personalutbildning på plats påbörjas den 1:a maj, och partnergruppens “learning camps” öppnar under juli 2017 med biblioteksverksamhet fr.o.m. augusti 2017. Projektet löper sedan fram till 30 april 2020.

Sweden-India Business Council har utgjort en instrumental del i detta samarbete, samt i möjliggörandet av signeringen av ett MoU i Gandhinagar, Gujarat, den 10:e januari i år. Närvarande vid signeringen var Anna Ekström, Sveriges gymnasie- och kunskapslyftsminister; Harald Sandberg, Sveriges ambassadör i Indien; Ulrika Sundberg, generalkonsul i Mumbai; Håkan Buskhe, VD för SAAB; Robin Sukhia och Arati Davis från Sweden-India Business Council, samt Pratham Swedens ordförande Ingrid Eelde Koivisto med representanter från Pratham i Indien.

 

OM PRATHAM SWEDEN

Pratham Sweden är det svenska kapitlet till en av Indiens största utbildningsorienterade hjälporganisationer. Organisationen grundades 2010 i Stockholm och innehar 90-konto från Svensk Insamlingskontroll. Genom monitorering och uppföljning av bistånd från Sveriges civilsamhälle och näringsliv för operationell verksamhet i Indien, verkar Pratham Sweden för varje barns rätt till en kvalitativ utbildning enligt Prathams motto “Every Child in School – and Learning Well”.

Moderorganisationen Pratham grundades 1995 och nådde under 2015/2016 ut till över 5,7 miljoner barn över 23 indiska delstater och territorier.

Läs mer om Pratham Sweden på www.prathamsweden.org, samt om moderorganisationen på www.pratham.org.

Dela:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.