Kvinnorna som aldrig fanns

160 miljoner försvunna flickor och kvinnor. Det är vad forskare estimerar i nya undersökningar av kvinnors säkerhet. Etthundrasextio miljoner kvinnor som dödats, dött eller aldrig fötts, till följd av att ha varit, eller skulle ha blivit, just flickor. 60 miljoner av dessa beräknas vara Indiens förlorade kvinnor.

Tystat i media

Det är en fråga som ofta mörkas och tystas i politik och media; en fråga som undviks och dämpas. För hur förklarar man att nästan 40 gånger så många kvinnor har dött i Indien till följd av barnamord och könsselektiva aborter än samtliga indier i landets krig sedan självständigheten? Hur rättfärdigar man att miljoner kvinnor spårlöst försvunnit och brutalt mördats i Mexicos maquiladoras när de inte längre passat in på den idealanställda kvinnan utan familj, styrka eller makt att säga ifrån under fruktansvärda arbetsförhållanden? Hur behåller man politiskt stöd medan många unga flickors val på den kinesiska landsbygden står mellan att utnyttjas i fruktansvärda fabriker eller hamna i prostitution? Hur behåller man kunder i västerländska butiker efter att sådana fabriksförhållanden uppmärksammats?

Den skrämmande statistiken

Statistik från Hudson et al, 2009.

Statistik från Hudson et al, 2009.

Forskning av Hudson et. al från 2009 visar att mellan 5-10 miljoner fler kvinnor i Asien har förlorat livet sedan nittonhundratalets slut till följd av sitt kön, än människor har dött i världens krig sedan, och inklusive, första världskriget. Viktigt att nämna här är att dödstal från krig självklart är otroligt svåra att fastställa. Beräkningar varierar i många fall med miljoner mellan bekräftade och möjliga antal dödsfall, liksom i definitionsfrågor. Oavsett avvikelser kvarstår dock faktum att frågan om kvinnors rätt går betydligt längre än löneskillnader och representation, något vi är lyckligt lottade att kunna lägga så stort fokus på i västvärlden. Rapporten ovan påvisade inte bara att kvinnofrågan bör lyftas ur statistisk synpunkt, utan fann ett starkt samband mellan kvinnors fysiska säkerhet och staters nivå av fred, och författarna sammanfattar sitt arbete med en uppmaning att omformulera internationell säkerhetspolitik till ett klart fokus på jämställdhet.

“Our results suggest that to both understand and promote national and international security, scholars and policymakers cannot overlook the situation and treatment of women. Security is a garment that must be woven without seam: if we are not paying attention, the loose threads of women’s systemic insecurity will unravel peace for all.“

 Vårt #PledgeForParity

Internationella kvinnodagen i tisdags belyste och hedrade eldsjälar runtom världen som varit en aktiv del i kampen för jämlikhet – och vi vill inte lämna er med en fruktansvärt framförsikt. Faktum är att vi kommit en otroligt lång väg. Inte ens i Sverige hade kvinnor rösträtt förrän 1919. Men vi har en ännu längre väg kvar att gå tills dess att gendergapet upphör, tills vi uppnår full jämlikhet och kan se ett slut på ‘the missing women’. 117 år, för att vara exakt, förutspådde World Economic Forum förra året att det kommer att ta om vi inte snabbar upp klockan.

Att snabba upp denna utveckling var just målet med årets kvinnodagstema ‪#‎PledgeForParity‬ och vi vill med detta uppmana även er att ta del i rörelsen.

InternationalWomensDay.org uppmanar oss till fem aktioner och menar att var person kan bli aktiv i kampen för kvinnors rätt genom att ta ansvar i sin omgivning, genom att:

  • hjälpa kvinnor och flickor att uppnå sina ambitioner
  • utmana medveten och omedveten obalans mellan könen
  • förespråka könsbalanserat ledarskap
  • värdera kvinnors och mäns bidrag lika
  • skapa inklusiva och flexibla kulturer

Vi har tagit ett aktivt beslut att kämpa för kvinnor och flickors rätt. Vi arbetar för detta var dag genom Prathams många program och initiativ i frågan, och vi vill uppmana er att göra detsamma. På vår hemsida kan du avge ditt löfte i kampen för lika rättigheter. Där kan du också läsa mer om hur just du kan bidra till vårt arbete.

2016 års ändamål: PCVC

Pratham Swedens ändamål både 2015 och 2016 är just flickan och hennes rättigheter. Genom en rad program arbetar Pratham med att bemöta flickans hinder, från barnarbete och våld i hemmet till möjligheter till kvalitativ skolgång och rättvisa arbetsförhållanden. Läs gärna mer om arbetet här, eller om vår egen satsning på digitala klassrum för jämlikhet och mänskliga rättigheter.

Vi i Pratham Sweden har denna gång valt att skicka 2015 och 2016 års donationer till Pratham Council for Vulnerable Children, en av Prathams underorganisationer med just detta ändamål. I skrivande stund arbetar vi med PCVC för finna det rätta projektet för just oss att delta i, som kan ge er bästa återkoppling och uppföljning om barnens utveckling.

Forskningen du finner referenser till ovan om kvinnors säkerhet heter ‘The Heart of the Matter’ och är skriven av Hudson et al. Den publicerades 2009 i International Security 33:3. AnkareOm flickorna på den kinesiska landsbydgen kan ni läsa mer i Leslie Changs bok ‘Factory Girls’. Ankare

Inläggets bild med tillhörande artikel finner ni här.

Dela:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.